Ga terug
+ servings

Gebraiseerde Kalfswangen

Afdrukken
Totale tijd: 3 uur
Porties: 2

Ingrediënten

  • 2 kalfswangen
  • een pot kalfsfond of runderfond 250ml tot 380 ml, net wat je kunt krijgen, voorverwarmd.
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 hele sjalotten gepeld
  • 5 hele tenen knoflook
  • een winterpeen in plakken
  • 2 stengels bleekselderij in plakken
  • een doosje kastanjechampignons in vieren
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • een scheut olijfolie
  • een beetje boter
  • een halve fles witte wijn
  • een bouquet garni van dragon, tijm en peterselie
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal de wangen een half uur voor je ze nodig hebt uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Maak de wangen droog met keukenpapier. Verwarm olie met de boter in een koekenpan tot het bijna rookt en bak de wangen aan alle kanten mooi bruin. Leg de stukken vlees vast in een kasserol.
  • Zet het vuur lager en fruit dan de ui, de sjalotten, knoflook, wortel en bleekselderij in de koekenpan.
  • Bestrooi in de tussentijd het vlees met peper en zout en de bloem. Braad het 3 á 4 minuten aan om de bloem een beetje te laten kleuren. Zet het vuur daarna weer uit.
  • Doe de wijn in de koekenpan bij de ui en groente. Laat het even aan de kook komen en schraap eventuele aanbaksels los. Doe het mengsel bij het vlees en warm het door zodat het mengsel met de bloem mengt.
  • Doe de (voorverwarmde) fond erbij samen met de tomatenpuree en het kruidenboeket. Doe het deksel op de kasserol en zet het geheel in het onderste deel van de oven. Laat het zachtjes 1.5 tot 2 uur sudderen, tot het vlees bijna zacht is.
  • Doe de champignons erbij in de kasserol en laat het nog minimaal 15 minuten sudderen.

Notities

Je kunt de saus eventueel zeven in een steelpan. Warm het op, schep het vet eraf en kook het verder in. Eventueel bind je de saus met wat maizena of arrowroot.
Dien het vlees op met een risotto en schenk er wat saus en gehakte verse kruiden over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @fijnsmaak of tag #fijnsmaak!