06 133 83 955 kor@fijnsmaak.nl

Over Fijn/Smaak

Fijnsmaak.nl is een platform over wijn eten en zoiets obscuurs als “smaak”. Ik praat je bij over verschillende onderwerpen. Alle Japanse groene theeën die er toe doen of de allerbeste Riesling die ik ooit geproefd heb.

Soms ga ik de diepte in over de beleving van smaak, de andere keer schrijf ik een sonnet over de 5 gangen van mijn laatste supper club meeting. Lees je mee?

Over Kor

Het begon om precies te zijn in de Hintamerstraat. Zoek maar op. Mijn man en ik liepen daar een wijnwinkel binnen, want we wilden wel eens “een echt wijnadvies” bij een diner dat we aan het voorbereiden waren.

Dat bleek dus de doos van Pandora. Die combinatie wijn en eten was fantastisch! Hier wilde ik alles over weten! Daarom begon ik met een WSET2-cursus. De cursus werd daarna een opleiding tot professioneel gastronoom-sommelier aan de Academie voor Gastronomie. En ik ben nog niet klaar. Over eten ben je nooit uitgeleerd.

Ceci nést pas un blog…

Webloggen is iets wat ik al sinds 2003 doe. Het begon met websites in frames, het schrijven van aangedikte columns en incrowd “meetings” wat als excuus diende om bier te drinken met zijn allen. Er kwamen weblog-awards waar men maar doorging over “de kracht van het weblog” en we zagen de eerste sociale media opkomen en weer vergaan.

Het bloggen ging verder met het etaleren van zaken die ik deed als front-end developer tot quasi-humoristische beslommeringen van een vrijwilligerswerkvakantie. Maar nu dus wijn en thee! En eten en theorieën over smaak. Of de ontstaansgeschiedenis van Sherry.

Papiertjes

Die doos van Pandora dus. Ik ben nu officieel Gastronoom-Sommelier, level 3. Dat betekent dat ik enkele CIGE erkende diploma’s over gastronomie, sommeliersvaardigheden en WSET level 3 heb gehaald. Vrij snel hierna kwam voor mij de vraag “Ok, wat nu?” Ik heb een jaar lang mijn ziel en zaligheid in die opleiding gegoten, wat ga ik verder doen? Het antwoord is:

Theesommelier

Een opleiding theesommelier dus. Ik ontdekte via een cursus van Mariëlla Erkens hoe geweldig thee bij eten kan zijn (en hoe weinig daar nog mee gedaan wordt). Daarom doe ik sinds het najaar van 2020 een opleiding van drie jaar via de ITC Academy.

Wat doe je verder?

Sinds maart 2020 heb ik me aangemeld bij de KVK. Door mijn technische achtergrond help ik met diverse websites. Vooral die van mijn man Dirk-Jan Bierenbroodspot. De afgelopen periode heb ik me met de volgende projecten bezig gehouden:

Op weg naar Pasen

In de eerste coronagolf waren de kerken tijdens Pasen dicht. De Stille Week moest ineens thuis worden gevierd. Daarom heb ik samen met geloofswoorden.nl de site opwegnaarpasen.nl gemaakt. Het is een handleiding voor thuisvieringen zodat mensen thuis de Stille Week kunnen vieren.

Naast de technische realisatie van de site heb ik ook de recepten – en natuurlijk wijnadviezen – voor Witte Donderdag geschreven.

Media: Artikel in Trouw over dit project

Wijnkit

WijnKit is een thuiscursus die uit verschillende boxen bestaat. In elke box vind je 4 flessen wijn, cursusmateriaal en handige proefkaarten. Ik schreef voor Wijndivas mee met de serie Wijn & Spijs. Deze serie is vanaf nu te koop via wijnkit.nl.

Met Wijnkit leer je meer over wijn op een leuke, praktische en laagdrempelige manier. En dat gewoon vanuit huis. Je kunt Wijnkit alleen doen, met zijn twee of een hele groep! Wijnkit bestaat uit verschillende series en boxen. Daarnaast zijn er links naar online verdieping en leuke extra’s.

En verder…

Ik ben nu aantal workshops aan het ontwikkelen en ik werk samen met bedrijven waarbij ik meedenk over campagnes op social media of hun wijnbeschrijvingen toets en herschrijf zodat het lijkt alsof ze van een echt mens komen :).

Lees daar meer over bij mijn pagina samenwerken.