06 133 83 955 kor@fijnsmaak.nl

In de boekenkast

Het zit dus zo: Ik ben een regelrechte hoarder van boeken. Boeken over wijn, thee en alles wat met eten te maken heeft. Als het ook maar een beetje op een encyclopedie lijkst dan Moet. Ik. Het. Hebben. 

Daarom in dit theater: De Dikke! Vette! Leeslijst! Opgedeeld in handige categorieën én hij wordt continu bijgewerkt.

Deze lijst zal zich steeds verder uitbreiden met boeken en tijdschriften. In veel gevallen is de titel een link: Dat betekent dat ik er iets over heb geschreven. Voor sommige boeken moet dat nog (sorry, Gert Crum), voor anderen gaat dat misschien niet gebeuren. (sorry, Jan-Willem van der Hek) Ik vind veel boeken heel zinvol, maar soms wat dubbelop om in mijn bezit te hebben.

Ik probeer deze lijst nuttig te houden, maar hier en daar is het misschien wat obscuur. Ik wil nu eenmaal heel erg grondig de geschiedenis van wijn verkennen. Bijvoorbeeld.

Herhaling van zetten

Het nadeel van schrijven over wijn is dat je een hoop schrijft en doet wat anderen ook al gedaan hebben. Voor een lijst van wijnboeken gaat dat niet minder op. Nadien Visser van Le Club Des Vins heeft ook een behoorlijk uitgebreide lijst met boeken, een deel daarvan staan hier ook. Kijk trouwens voor een nog veel langere lijst met culinaire boeken ook eens bij Onno Kleyn zijn Academie voor Culinair Schrijven, de literatuurlijst daar is immens.

Leeslijst

De leeslijst is opgedeeld in een aantal categoriëen, met de links hieronder ga je snel naar elke categorie.

Theeboeken

  • Delmas, F. (2008). The Tea Drinker’s Handbook. New York, Verenigde Staten: Abbeville Press
  • Driem, G. van (2019). The Tale of Tea – A Comprehensive History of Tea from Prehistoric Times to the Present Day. Leiden, Nederland: Brill
  • Erkens, M. (2019). Thee – De Nuchtere Neef van Wijn. Hardinxveld-Giessendam, Nederland: Tuijtel
  • Gascoyne, K. (2018). Tea: History, Terroirs, Varieties – Third Edition. Ontario, Canada: Firefly Books
  • Heiss, M. (2007). The Story of Tea – A Cultural History and Drinking Guide. New York, Verenigde Staten: Random House
  • Norwood Pratt, J. (2011). The Ultimate Tea Lover’s Treasury. San Francisco, Verenigde Staten: Devan Shah and Ravi Sutodia for Tea Society
  • Pettigrew, J. (2008). Tea Classified – A Tealover’s Companion. Londen, Verenigd Koninkrijk: Pavilion Books

Boeken over wijn

  • Beukers, M. (2015). Wijn van eigen bodem – ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen. Baarn, Nederland: Forte Uitgevers BV
  • Beukers, M. (2018). Wijnkronieken – Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Vleuten, Nederland: Uitgeverij Het Zwarte Schaap
  • Crum, G. (2017). Champagne – le réveil des terroirs. Zoeterwoude, Nederland: Digipublishers B.V.
  • Crum, G. (2018). Le Domaine de la Romanee-Conti. Tielt, België: Lannoo Uitgeverij.
  • Feiring, A. (2016). For the Love of Wine – My Odyssey Through the World’s Most Ancient Wine Culture. Lincoln, Verenigde Staten: Potomac Books
  • Goode, J. (2018). Flawless – Understanding Faults in Wine. Californië, Verenigde Staten: University Of California
  • Goode, J. (2016). I Taste Red – The Science of Tasting Wine. Californië, Verenigde Staten: University Of California
  • Goode, J. (2019). The Science of Wine – From Vine to Glas. Californië, Verenigde Staten: University Of California
  • Johnson, H. (2004). The Story Of Wine: Illustrated Edition. Londen, Verenigd Koninkrijk: Mitchel Beazley London Ltd
  • Johnson, H. (2013). The World Atlas of Wine – New 7th Edition. Londen, Verenigd Koninkrijk: Octopus Publishing Group
  • Larousse. (2017). Larousse wijnencyclopedie – Franse en wereldwijnen – Ontdekken, kiezen, proeven en bewaren. Tielt, België: Lannoo Uitgeverij
  • Liem, P. (2017). Champagne – The Essential Guide to the Wines, Producers, and Terroir of the Iconic Region. Berkeley, Verendigde Staten: Ten Speed Press
  • Lukacs, P. (2013). Inventing Wine – A New History of One of the World’s Most Ancient Pleasures. New York, Verenigde Staten: W.W. Norton & Co
  • McGovern, P.E. (2019). Ancient Wine. The search for the origins of viniculture. New Jersey, Verenigde Staten: Princeton University Press
  • Moore, M. (2019). De Wijn-spijsbijbel. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Atlas Contact B.V.
  • Morris, J. (2010). Inside Burgundy – The vinyards, the wine & the people. Londen, Verenigd Koninkrijk: Berry Bros & Rudd Press
  • Pellechia, T. (2006). Wine: The 8,000 Year-Old Story of the Wine Trade. Philadelphia, Verenigde Staten: Running Press.
  • Phillips, R. (2001). Een Kleine Geschiedenis Van Wijn. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Forum
  • Plas, K. van der. (2018). Wijn & Spijs uit NL. Rotterdam, Nederland: Trichis Publishing B.V.
  • Puckette, M. (2018).  Wine Folly – Magnum Edition: The Master Guide. New York, Verenigde Staten: Avery Publishing Group
  • Robinson, J. (2015). The Oxford companion to Wine (4th revised edition). Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press
  • Robinson, J. (2012). Wine Grapes – A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours. Londen, Verenigd Koninkrijk: Penguin Books Ltd
  • Shepherd, G. (2016). Neuroenology – How the Brain Creates the Taste of Wine. New York, Verenigde Staten: Columbia University Press.

Culinaire boeken

  • Barber, D. (2016). The Third Plate – Field Notes on the Future of Food. Londen, Verenigd Koninkrijk: Little Brown UK
  • Blythman, J. (2015) Slik je dat? – wat je niet mag weten over je eten. Bilthoven, Nederland: Bouillon, Culinaire Journalistiek.
  • Brillat-Savarin, J.A. (2002). Het Wezen Van De Smaak – overpeinzingen van een 19de eeuwse fijnproever. Bussum, Nederland: Skepter
  • Child, J. (2014). De kunst van het koken – hoogtepunten uit de klassiek Franse keuken – alle technieken en bereidingswijzen. Utrecht, Nederland: Kosmos Uitgevers
  • Dam, J. van. (2012). De dikke van Dam, van aardappel tot zwezerik. Amsterdam, Nederland: Nijgh & Van Ditmar.
  • Davidson, A. (2014). The Oxford Companion to Food (3rd revised edition). Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press.
  • Donnelly, C. (2016). The Oxford Companion to Cheese. Oxford, Verenigd Koninkrijk: Oxford University Press.
  • Escoffier, A. (2014).  Kookboek van de klassieke keuken. Amsterdam, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.
  • Flowers, B. (2012). The Roman Cookery Book – A Critical Translation of the Art of Cooking, for Use in the Study and the Kitchen. Eastford, Verenigde Staten: Martino Fine Books
  • Institut Paul Bocuse. (2016). Institut Paul Bocuse Gastronomique. Londen, Verenigd Koninkrijk: Octopus Publishing Group
  • Klosse, P. (2015). Het Nieuwe Proefboek – Over de smaak van wat we eten en drinken. Amsterdam, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.
  • Klosse, P. (2018). Wildbijbel – Werken met wild. Amsterdam, Nederland: Carrera Culinair
  • Larousse. (2015). Larousse GastronomiqueUtrecht, Nederland: Kosmos Uitgevers
  • McGee, H. (2013). Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken. Amsterdam, Nederland: Nieuw Amsterdam.
  • Myhrvold, M. (2012). Modernist Cuisine at Home. Londen, Verenigd Koninkrijg: Phaidon Press Limited.
  • Myhrvold, M. (2011). Modernist Cuisine boxset – The Art and Science of Cooking. Verenigde Staten: The Cooking Lab
  • Pollan, M. (2016). Een pleidooi voor echt eten, manifest van een eter. Amsterdam, Nederland: De Arbeiderspers.
  • Rademakers, W. (2018). Selamat Makan – 900 recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine. Deventer, Nederland: Edicola Publishing B.V.
  • Roden, C. (2019). Arabesque – De keukens van Marokko, Turkije & Libanon. Amsterdam, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.
  • Roden, C. (2011). De Joodse Keuken – 800 authentieke recepten uit de Diaspora. Amsterdam, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.
  • Roden, C. (2000). The New Book of Middle Eastern Food. New York, Verenigde Staten: Alfred A. Knopf
  • Ruitenberg, A. (2014). Liever lokaal – 365 dagen per jaar. Amsterdam, Nederland: Fontaine Uitgevers B.V.
  • Schellekens, N. (2016). Nel – Van kop-tot-kont-chef – Groente – fruit – van pit tot schil – vlees – natuur. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Terra Lannoo B.V.
  • Segnit, N. (2010). De Smaakbijbel, combinaties, inspiraties en recepten. Amsterdam, Nederland: Podium Uitgevers
  • Shepherd, G. (2012). Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters. New York, Verenigde Staten: Columbia University Press.
  • Schmeinck, A. (2017). Smaakvrienden – inspiratie voor de beste smaakcombinaties en culinaire creativiteit. Uithoorn, Nederland: Karakter Uitgevers B.V.
  • Trimbach, C.J.M (1981). Elseviers Culinair Handboek. Amsterdam, Nederland: Elsevier
  • Wannée, C. (2017). Wannée – kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Haarlem, Nederland: Becht
  • Wrangham, R. (2009). Het geheim van het vuur – over de oorsprong van de mens. Amsterdam, Nederland: Nieuw Amsterdam.
  • Zeitoun, E. (1977). 250 Recettes Classiques de Cuisine Tunisienne. Parijs, Frankrijk: J. Garcher

Tijdschriften

  • Bouillon! –  Dit is een heel gaaf initiatief dat superinteressante uitgaven maakt. Het is bijna soms literair zoals er over gastronomie wordt geschreven. Dat het nog altijd bestaat bewijst wel de kwaliteit (bij het zoeken naar tijdschriften kwam ik erachter hoe snel magazines met kleine oplagen weer ter ziele gaan)
  • Decanter – Het blad over wijn in het Verenigd Koninkrijk. Interessant voor het nieuws, goede recensies van boeken en wijnen.
  • Eighty degrees magazine – Zonder overdrijven is dit hét magazine dat je moet hebben als je jezelf serieus met thee bezig houdt. Geweldig diepgaande artikelen, prachtige foto’s en fantastisch opgemaakt. Ik heb na 3 artikelen een abonnement afgesloten.
  • Food & Wine – Ze leveren helaas niet naar NL en de nieuwsbrief blijkt niet te bestaan, maar de website is zeker leuk om doorheen te grasduinen. De Instagram-feed wordt op een prettig ratio bijgehouden. Facebook is een regelrechte overkill aan posts. imho.
  • Misset Horeca – Digitaal nieuws over chefs, wie een nieuw restaurant start, wie er sluit, etc.
  • Noble Rot – Qua design was ik in ieder geval gelijk verkocht! Qua inhoud moet je een beetje houden van obscuur, duur en onbereikbaar.
  • Perswijn – Ik denk hét Nederlandstalige blad dat je kunt krijgen over wijn. Er wordt veel geproefd (met als voordeel dat het wijnen zijn die je ook daadwerkelijk tegen kunt komen) en ze gaan vaak de diepte in met onderwerpen. Vooral leuk als je een à twee wijncertificaten in je bezit hebt.
  • SMAAKmag. – Rotterdams Magazine, lekker veelzijdig en zéker de moeite waard te lezen. Ook als je nooit in Rotterdam komt.
  • Winelife – Begin je wat te oriënteren in de wijnwereld? Dan is dit een leuk en luchtig blad voor je.
  • Wine Specator – Een van de meest toonaangevende bladen over wijn in de Verenigde Staten. Interessant voor het nieuws, het proeven is wat meer op de Amerikaanse markt gericht en niet altijd even interessant voor hier.