06 133 83 955 kor@fijnsmaak.nl

Artikelen

Wijnkit, de lekkerste thuiscursus van Nederland!

Sinds kort heeft Wijndivas de Wijnkit gelanceerd! Ik schreef mee aan de theorie en recepten voor de serie Wijn & Spijs. Lees er gauw meer over!

3 tips om betaalbaar beter(e) wijn te drinken

3 tips om betaalbaar beter(e) wijn te drinken

Ik ben nu precies 1 jaar bezig met wijncursussen en opleidingen. Je krijgt veel vragen en opmerkingen naar je hoofd geslingerd als je vertelt dat je je met wijn bezig houdt.  Vragen als: "Dus jij weet wat goede wijn is?", "Drink je ook wel eens niet?" (tenminste, als...

Lees meer
Wijnfavoriet: Sulayr

Wijnfavoriet: Sulayr

Het zal de meesten niet ontgaan zijn, in de periode 2018-2019 volg ik de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Een onderdeel van deze opleiding is dat we een fictief restaurant opzetten met een wijnkaart met een bepaald thema....

Lees meer
kalfswangen en sauvignon blanc

kalfswangen en sauvignon blanc

Het is eigenlijk bevreemdend dat er in een land met zoveel melkvee als Nederland zo weinig kalfsvlees gegeten wordt. Misschien komt het door de aaibaarheidsfactor van de beesten, ik weet het niet. Maar feit blijft: zonder kalf geen melkkoe…

Lees meer
Servus! Een Oostenrijk-proeverij bij Wijn bij Stijn

Servus! Een Oostenrijk-proeverij bij Wijn bij Stijn

's-Hertogenbosch is een zegen voor de wijnliefhebber. Je kunt elk weekend wel weer een proeverij, een wijn-spijswandeling, een wijnmakersdiner of een of ander foodfestival bezoeken. Ik hou ervan. Kortgeleden bezocht ik een proeverij bij een van mijn vaste plekken:...

Lees meer
Dag Asperges, hoi mosselen!

Dag Asperges, hoi mosselen!

Het is 24 juni geweest, dus het Aspergeseizoen is weer voorbij. Maar dat betekent ook: de mosselen zijn weer terug! Ik ben getrouwd met een Zeeuw, dus ja, probeer daar maar eens aan te ontkomen.

Vroeger at je mosselen alleen met de R in de maand, dit was voornamelijk voordat gekoelde transporten bestonden. Tegenwoordig is dat niet echt van toepassing, maar we laten de mossel met rust tijdens het paarseizoen. In het voorjaar dus. En hoewel ik gek ben op het aspergeseizoen, kijk ik toch ook altijd wel weer uit naar de mosselen. Gewoon klassiek bereid, zeker in het begin. Die variaties zijn voor later.

Lees meer
4 x Dikke Vette Chardonnay (en kaas!)

4 x Dikke Vette Chardonnay (en kaas!)

De proefgroep kwam weer bij elkaar. Het thema voor deze maand? Dikke Vette Chardonnay. Daar konden we wat mee! Vier man kochten elk hun eigen interpretatie op "Dik" en "Vet". Het resultaat? Een hele dikke, vette avond. Chardonnay wordt ook wel de slet onder de druiven...

Lees meer
Wat is goede wijn?

Wat is goede wijn?

De eerste vraag die je krijgt als je vertelt dat je een wijncursus volgt of afgerond hebt is met stip: "Dus jij weet nu wat een goede wijn is?" Eh, Ja? Denk ik? Maar de vraagsteller bedoelt eigenlijk nooit "Wat is een goede wijn?" maar "Weet jij een lekkere wijn voor...

Lees meer
Mijn zomerfavoriet: Amalaya Blanco

Mijn zomerfavoriet: Amalaya Blanco

Om maar niet te zeggen All Time Favorite! Deze wijn kwam ik tegen op een overzichtsproeverij in april. Ik heb direct een doosje besteld en hij doet het zo goed in Huize Schoot dat het doosje er bijna doorheen is. Amalaya, hopen op een wonder De wijn komt uit Salta,...

Lees meer